Algemeen

Latijnse naam: Tupinambis Merianae sp.

Leeftijd: 15 tot 20jaar

Lengte: man 120cm tot 150cm, vrouw 80cm tot 120cm.

De Blauwe Teju is iets minder stevig gebouwd dan de Argentijnse Zwart/Witte Teju (Tupinambis Merianae). Deze heeft een wittere huid met een blauwe gloed en een bruine neus. Vooral de mannen kunnen behoorlijk wat blauw vertonen. De Blauwe Teju komt uit een warmer gebied dan de zwart/witte en heeft daarom geen winterslaap nodig, wat de zwart/witte wel nodig heeft.

Herkomst

De Blauwe Teju’s uit europa komen van een eiland bij Brazilië. De Blauwe Teju’s uit de Verenigde Staten zijn ongeveer 10 jaar geleden uit vanuit Colombia geïmporteerd. Het is niet duidelijk waar deze lichting in het wild vandaan komt.

Terrarium

Teju’s zijn enorme lompe beesten. Alles wat ze kunnen slopen zullen ze slopen. De een erger dan de ander. Een terrarium inrichten voor deze soort is dus een hele uitdaging. Achterwanden slopen ze vrij snel en planten gaan ze op liggen.

Minimale maten:

1 tot 3 Teju’s: 200x100x80cm

Als ondergrond raden wij onbemeste aarde vermengd met speelzand (2:1) aan. Dit kan je in veel tuincentra kopen. Een laag bladeren uit het bos zullen ze zeker waarderen. Het ziet er mooi uit en ze zullen er ook echt met hun neus in gaan woelen. Houtsnippers raden wij ten strengste af. Dit slikken ze vaak in wat verstopping kan veroorzaken. Dit gebeurd helaas erg vaak en zijn al vele dieren door gesneuveld.

Verzorging

UV en warmte

De Blauwe Teju heeft een stuk dunnere huid en heeft minder UVB nodig om gezond te blijven. Dat betekend niet dat ze het niet nodig hebben. In tegendeel, een sterke UVB lamp is erg belangrijk om trillende achterpoten te voorkomen. Trillende achterpoten is een teken van een vitamine D3 en/of calcium gebrek. Wij raden Solar Raptor aan als UVB-lamp. Dit is een warmte- en UVB-lamp in een, wat het meest natuurlijk is naast de echte zon is en de lamp met de meeste UVB afgifte tot nu toe. De temperatuur in het terrarium moet overdag onder de lamp zo’n 40 tot 55 graden zijn. In de rest van het terrarium 25 tot 30 graden. De Blauwe Teju kan veel beter hitte verdragen dan de zwart/witte en houd er zelfs meer van. Als je ze in een buitenverblijf houd zul je zien dat op erg hete dagen deze blauwe variant gewoon in de volle zon blijft liggen, terwijl de zwart/witte dan allang een koele plek heeft opgezocht.

Vitamine en Calcium Poeder

Ook heeft een Teju vitamine en calcium poeders nodig. Zonder dit kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Denk aan rachitis/botdystrofie, waarbij botten vergroeien of oplossen. Dit komt vaak door UVB tekort (vitamine D3) waarmee calcium word opgenomen of een calcium tekort. Wij raden aan Miner-All Outdoor van Stickey Tongue Farms en Reptivite (zonder D3) te gebruiken. Niet alle vitamine poeders zijn even goed. Wat het belangrijkste is dat je geen vitamine of calcium poeder gebruikt waar vitamine D3 in zitten. Dit kan bij overdosis ernstige gevolgen met zich mee brengen.

Voedsel

Teju’s zijn echte vreetzakken. Ze lusten echt alles. Goede voeding is voor een teju enorm belangrijk. Wij voeren onze teju diepvries vleesworsten voor honden die je kan kopen bij de meeste dierenwinkels voor honden en katten. Je hebt ze in vele merken zoals; Kiezebrink, BARF, Alaska dog food en nog veel meer. Lotgering is ook zo een merk, een merk die wij afraden. Daar hebben wij een erg nare ervaring mee. Voer zo veel mogelijk varianten van de goede merken. Wij hebben vooral goede ervaring met Kiezebrink en Barf. Naast het gemalen vlees kan je ook nog hele vis, slakken of garnalen voeren. Fruit is ook een belangrijk onderdeel van de voeding. fruit zorgt voor een goede vervelling. Mocht je toch problemen krijgen met de huid kan je een verbrijzelde vitamine B pil voor mensen door het eten mengen.
Veel mensen voeren muizen, ratten en kuikens. Dit is niet goed voor ze en maakt ze veel te dik, wat sowieso een erg groot probleem is bij teju. Voer dit soort voer daarom maar 1 tot 2 keer per jaar.
Voer sowieso nooit levend om je teju tam te houden. Ook kan een levende muis of rat een teju goed beschadigen in het gezicht. Sommige teju worden territoriaal door voedsel in het verblijf te geven. Daarom raad ik altijd aan om de dieren in een aparte curve voedsel te geven. Zo hanteer je het dier ook vaak. Op een gegeven moment weet hij ook dat uit het terrarium gehaald worden een goed iets is omdat hij dan eten krijgt.

Winterslaap

Deze soort houdt net als de Gouden Teju (Tupinambis teguixin) geen winterslaap. Wel kan je merken dat ze wat slomer zijn en minder eten in deze periode.

Soms kruipen ze een paar weken weg, maar echt in winterslaap gaan ze niet.

Geslacht

Hieronder een filmpje met uitleg hoe je het geslacht kan bepalen. Het is heel simpel en is al te zien vanaf de dag dat ze geboren zijn.

Nakweek

Blauwe teju paren vroeg voor de lente en eieren worden dan vaak na 4 weken gelegd. Ze leggen meestal tussen de 10 en 40 eieren en 1 volwassen vrouw legt meestal 1 en soms 2 legsels per jaar.
baby tegu teju eieren

Kleurslagen

Albino

Albino

De albino komt tot nu to alleen nog in Amerika voor. Ze zijn helemaal wit met gelige lijnen en vlekken waar het zwart zou moeten zijn.

Hypo

Blauwe (“Blue Tegu”)

De gewone Blauwe Teju is te herkennen aan zijn bruine neus en de blauwe gloed over de witte schubben. Ze zijn wat meer wit dan zwart vergeleken met de gewone zwart/witte teju.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA

*