Algemeen

Latijnse naam: Dracaena guianensis

Leeftijd: onbekend

Lengte: 120cm

De Kaaiman Teju is toch wel naar ons idee een van de moeilijkste hagedissoorten die er bestaan. Je denkt dat het goed gaat en dan kan het opeens helemaal mis gaan. Vrijwel alle Kaaimanteju’s in europa zijn wildvang of farmbreed. Deze dragen enge parasieten, herpes en andere problemen bij zich. Ook zijn ze enorm gevoelig voor bacteriën. De meest voorkomende dood bij deze soort is een ontsteking in de hersenen.

Herkomst

De Kaaiman Teju leven in de moerazen van Zuid-Amerika; Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Ecuador, Peru en noordelijk Brazilië.

Terrarium

Dit is een moeilijk punt. Wij denken dat nakweek dieren prima te houden zijn in wat kleiner verblijf. De wildvang/farmbreed zijn echt onhoudbaar in wat kleinere terraria. Ze kruipen weg in hoekjes ze eten niet goed en zijn enorm gestrest en dan met namen de vrouwen. De mannen zijn een stuk makkelijker te houden.

Wij houden momenteel een groep van 7 dieren (3 mannen en 4 vrouwen) in een verblijf van 5x5x2m. Dit gaat redelijk. Belangrijk is veel beschutting door planten en veel licht. Wij hebben een bodem van zand/aarde mengsel en een vijver van 1 meter diep die de helft van het hele oppervlakte in beslag neemt. Zorg dat je een goed uv filter hebt om alle bacteriën te doden. Kaaimanteju’s zijn extreem gevoelig voor bacteriën en is in de meeste gevallen de doodsoorzaak van deze soort. Hier onder een filmpje van ons verblijf.

 

Verzorging

UV en warmte

Ze houden van een behoorlijk hoge temperatuur en veel licht. Wij raden Solar Raptor als uvb lamp aan aangezien ze een dikke huid hebben die niet veel uvb door laat. Ze kleuren mooi op van veel licht en dat is zeker een teken dat deze dieren goed in hun vel zitten.

Vitamine en Calcium Poeder

Dit is nog een probleem. Vitamine poeders moeten ze niks van hebben. Wat wij doen is het in de bodem van de voeder schaal leggen, daarover het eten. Als ze het eten uit de schaal happen blijft er aan de onderkant poeder plakken en merken ze er niet veel van. Zonder vitamine kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Niet alle vitamine poeders zijn even goed. Wat het belangrijkste is dat je geen vitamine of calcium poeder gebruikt waar vitamine D3 in zitten. Dit is erg slecht voor het dier en kan voor een overdosis zorgen, waarbij het dier kan overleiden.

Voedsel

Dit is nog een heel moeilijk punt, want wat is nou echt goed. Aangezien er weinig kennis over deze dieren is. Wij proberen zelf zo gevarieerd mogelijk te voeren. Ze krijgen bij ons. Appelslakken, gewone nederlandse slakken, wijngaard slakken (vinden ze het lekkerst), kip, kuikens, kattenvoer in blik met vissmaak en sommige eten zoetwatervis. Als ze erg vermageren door wat voor reden dan ook raden wij Prescription Diet a/d aan. Dit is voor honden en katten die snel aan moeten komen. Echt een paarden middel voor deze dieren.

Geslacht

Het geslacht is al vrij snel op jonge leeftijd makkelijk te bepalen. Dit is aan de bobbels bij de cloaca net als bij de Tupinambis soorten te zien. Alleen hebben de man en de vrouw allebei zulke bobbeltjes. Die van de vrouw zijn wat kleiner een grote schub met wat kleine schubjes er omheen en die van de man zijn wat langwerpiger. Hieronder zie je duidelijk het verschil, links de man en rechts de vrouw.

dracaenaguianensis_male    dracaenaguianensis_female

Nakweek

Dit is een niet zo prettige periode. Met de paring zijn de mannen enorm agressief. Ze rennen achter de vrouw aan en grijpen de vrouw bij de staat. Ze hebben enorme pers kiezen zoals wij mensen en kunnen daarmee slakken zo groot als een appel doorbijten met gemak. Laat staan wat ze met een staart doen. Ze trekken de vrouw aan de staart tot ze niet meer tegen stribbelt en opgeeft. Dan bevrucht de man het vrouwtje. Na enkele paringen kan de staart er slecht aan toe zijn. Schoon water is van groot belang daardoor.

Kleurslagen

Ze zijn er in 3 verschillende kleurslagen voor zover wij weten. Dat zijn de blauwe, de groene en de volledig oranje:

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA

*