Algemeen

Latijnse naam: Tupinambis merianae

Leeftijd: 15 tot 20jaar

Lengte: man 120cm tot 150cm, vrouw 90cm tot 120cm.

De Argentijnse zwart/witte teju is een erg intelligente en goed tam te maken hagedis. Lees je goed in en vraag advies bij de kenners. Ben je bang aangelegd voor reptielen neem dan geen teju, want voor ze tam worden moeten ze eerst door een pubertijd heen waarin ze vrij agressief kunnen zijn. Heb jij angst dan voelen ze dat en kunnen ze behoorlijk pittig zijn.

Herkomst

De zwart/witte teju komt voornamelijk voor in Argentinië, het zuiden van Brazilië en gedeeltes van Uruguay.

Terrarium

Teju’s zijn echt slopers. Een terrarium inrichten voor dit soort is dus een hele uitdaging. Achterwanden slopen ze vaak wel en planten gaan ze op liggen of graven ze uit.

Minimale maten:

1 of 3 Teju’s: 200x100x80/100cm

Met meerdere teju’s moet je altijd de optie open laten dat je ze moet scheiden. Zo kunnen ze jaren super goed samen gaan. En in de paar periode het too much vinden. En de meeste vrouwen worden tijdens de zwangerschap erg defensief. Vrouwen onder elkaar kunnen dan heel heftig reageren. Maar soms ook de vrouw op de man. Daarom is scheiden rond deze periode wel verstandig.

Een teju kan als hij volwassen is niet goed meer klimmen. Zorg dan ook dat het verblijf niet al te hoog is. Als hij om hoog klimt en valt, kan hij zich goed bezeren of zelfs zijn rug breken. Als ondergrond raden we onbestemde aarde vermengd met speel zand aan. Dit kan je in veel tuincentra kopen. En een laag bladeren uit het bos zullen ze zeker waarderen. Het ziet er mooi uit en ze zullen er ook echt met hun neus in gaan woelen. Houtsnippers raden we af. Dit slikken ze vaak in wat verstopping kan veroorzaken. Dit gebeurd helaas erg vaak en zijn al vele dieren door gesneuveld.

Verzorging

UV en warmte

Tejus hebben een hoge behoefte aan uvb. De huid is erg dik met een doorlaatbaarheid van maar 1,75%. Dit betekend dat ze in een gebied voorkomen met een hoge uvb en uvi. Veel teju’s lopen ook met trillende achterpoten. Dit is een teken van een vitamine D3 en/of calcium gebrek. We raden daarom Solar raptor aan als uvb lamp. Dit is een warmte en uvb in een, wat het meest natuurlijk is naast de echte zon is en de lamp met de meeste uvb afgifte tot nu toe. De temperatuur in het terrarium moet overdag onder de lamp 45 tot 50 graden zijn. In de rest van het terrarium 25 tot 30 graden. De rode teju is een stuk tropischer dan de zwart/witte teju. Daarom is een winterslaap op 18 graden het beste voor dit soort. Ze zijn iets gevoeliger voor longontstekingen.

Vitamine en Calcium Poeder

Ook heeft een teju vitamine en calcium poeders nodig. Zonder dit kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Denk aan de botdistrofie (rachitis), waarbij botten vergroeien of oplossen. Dit komt vaak door UVB tekort (vitamine D3) waarmee calcium word opgenomen. Maar het kan ook aan een te kort aan calcium komen. wij raden aan Miner-all outdoor van Stickey tongue farms en reptivite (zonder D3) te gebruiken. Niet alle vitamine poeders zijn even goed. Wat het belangrijkste is dat je geen vitamine of calcium poeder gebruikt waar vitamine D3 in zitten. Dit is erg slecht voor het dier.

Voedsel

Wij voeren onze teju diepvries vleesworsten voor honden die je kan kopen bij de meeste dierenwinkels voor honden en katten. Je hebt ze in vele merken zoals; Kiezebrink, BARF, Alaska dog food en nog veel meer. Er is alleen 1 merk die we echt afraden. Dat is Lotgering. Dit merk word heel onhygiënisch klaar gemaakt met vaak zieke dieren in verwerkt. Dit is dus zeer gevaarlijk voer. Verder moet je erop letten dat het compleet voer is zonder toegevoegde vitamine. Compleet bedoel ik mee dat ze 3 van de 4 keer vlees voeding krijgen waar bot, orgaan en vlees in vermalen is. In bot zit natuurlijk calcium, in orgaan zit natuurlijk D3 en in vlees zit vitamine B en ijzer. zorg voor variatie in de verschillende smaken vleesworsten. Naast vlees eten teju’s ook fruit. Hier mag je ook heel gevarieerd in voeren. Rode teju’s zijn in het bijzonder erg gek op mandarijnen. Daar kunnen ze onderling zelfs soms een beetje om vechten.
Levend voeren raden wij af als je je teju tam wilt houden. Daarnaast kan een levende rat of muis veel schade aan richten aan je teju wat echt onnodig is. Daarnaast raden we sowieso aan niet te vaak muis of rat te voeren. Hier worden ze erg dik van. Kuikens krijgen ze erg diaree van en gaan ze enorm van stinken.

Winterslaap

Winterslaap is erg belangrijk voor tejus. Er word gezegd dat als ze 1 winterslaap missen ze meteen onvruchtbaar zijn, dit is niet waar. Maar als ze nooit winterslaap krijgen dan zijn ze vaak na 6 tot 8 jaar helemaal op en sterven vaak aan problemen met de organen. Ook worden ze vaak veel te dik en krijgen daardoor gewrichtsproblemen. Ze gaan 3 tot 6 maanden in winterslaap en zijn dan ook echt helemaal weg. Ze eten en drinken dan helemaal niet meer.

In de winterslaap moeten de temperatuur gemiddeld rond de 10 tot 15 graden liggen. In september beginnen we altijd geleidelijk de lichturen af te bouwen. Stop dan ook gelijk met voeren. Na 3 a 4 weken moet het licht helemaal uit zijn. Zorg dat het goed donker is in het terrarium, door bijvoorbeeld een deken voor het glas te hangen of af te plakken met krantenpapier. In maart mag je het licht weer gaan opbouwen. Wil je niet perse kweken en langer genieten van je dieren kan je ze ook later in winterslaap laten en eerder wakker maken. Toch raden we aan ze minimaal 3 tot 4 maanden in winterslaap te laten voor hun gezondheid. Als ze uit de winterslaap komen en een week wakker zijn, mag je ook langzaam kleine porties eten gaan voeren. Niet te snel te veel, want de darmen moeten eerst ook nog op gang komen.
Tijdens de winterslaap check elke week even bij ze. Als je ze aantikt dan blazen ze meestal. Als het een mooie his is dan is het goed. Hoor je gerochel dan heeft het dier vermoedelijk een longontsteking en kan je hem beter uit de winterslaap halen.
Mocht de ruimte waar het terrarium in staat niet koud genoeg worden, dan kan je na 4/5 weken dat je gestopt bent met voeren ze verplaatsen in een box met stro en de box in een koele ruimte zoals een schuur die verwarmd word naar 10/15 graden.

Geslacht

Hieronder een filmpje met uitleg hoe je het geslacht kan bepalen. Het is heel simpel en is al te zien vanaf de dag dat ze geboren zijn.

Nakweek

Kweken met deze soort is niet makkelijk en hangt van vele omstandigheden af. Een winterslaap stimuleert de parings drang en na 1 keer paren betekend niet dat het dier bevrucht is. 4 weken na de bevruchting worden meestal de eieren gelegd. Ze leggen 20 tot 60 eieren per keer. Deze eieren komen na ongeveer 2/3 maanden uit. De hoeveelheid eieren hangt een beetje af van hoe groot je teju is hebben wij gemerkt. Grootte teju’s leggen meer eieren dan kleine.

Kleurslagen

normaal:

Chacoan Giant of Extreme Giant:

Deze dieren kunnen een stuk groter worden dan de normale zwart/witte. Mannen kunnen wel over de 1,5 meter worden. Ze zijn veel witter en hebben 2 zo geheten “black bars” op bijde zijkanten van de ribbenkast, zoals op de foto. Onder de heel op de kaak hebben ze een zwarte streep in de vorm van een V. Zie foto hieronder:

Black head:

De black head heeft een vrij donkere kop vergeleken met de normale. Deze komt voor in Uruguay en zie je niet super veel in de hobby.

Black nose:

De black nose komt meer in het noorden van Zuid Amerika voor en lijkt erg op de blauwe teju alleen een andere blauwe en geen blauwe gloed.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA

*